Koncertų salė – tai lietuviškas architektūrinis miražas dviem plono stiklo sluoksniais

Kurdama Nacionalinę koncertų salę Vilniuje, Lietuvoje, Irano firma „Mirage Architecture“ uždavė klausimą „Kaip sukurti fizinę tapatybės formą istorinio miesto kontekste?' Jų tikslas buvo sujungti seną ir naują lietuvišką tapatybę ir suprojektuoti erdvę, įkūnijančią šį ryšį. Dirbdami su 1963 m. pastatytu pastatu, jie norėjo išsaugoti bendruomenės kolektyvinę atmintį ir pridėti šiuolaikinių naujovių, kurios į miestą atneštų lauko pramogų, sluoksnį.

į Architektai Ant kalvos pastatytas stiklinis kubas, neutralus stilius, išlaikantis senųjų gildijos rūmų proporcijas ir atspindintis miestą bei jį supančią gamtą. Taip pat išsaugant ir restauruojant šiaurinio senojo pastato fasado kolonas išlieka matomi Mariaus Varo grafiti darbai, naudojant stiklą kaip drabužį ir gerbiant istorinį pastatą.

miražas-architektūra-nacionalinė-koncertų salė-vilnius-lietuva-2019-09-13-dizaino bumas

Kubo priekis yra dvigubas stiklas: išorinis apvalkalas yra visiškai skaidrus, o vidinis – opalinis. Vienas atspindi išorę, o kitas – paslaptingą atmosferą viduje. Stiklas pagamintas iš fotovoltinių plytelių ir gamina platų saulės energijos spektrą. Todėl kubas ne tik sukuria auditorijai priklausymo jausmą, bet ir rodo neišraiškingą ir pusiau skaidrią būseną.

miražas-architektūra-nacionalinė-koncertų salė-vilnius-lietuva-2019-09-13-dizaino bumas

Nors atspindžiai daugiausia matomi dieną, naktį projektas virsta reginiu. Lietuvos nacionalinės muzikos namai šviečia, panaudoję daugiau nei 18 000 3D atvaizdų. Vadinasi, pastato išvaizda nakties metu nuolat keičiasi, demonstruojant įvairius siurrealistinius ir abstrakčius vaizdus. Tai tampa šiuolaikinių lietuvių menininkų darbų paroda ar net gyvais koncertų salės viduje vykstančiais pasirodymais. Naktį pasiekti efektai neutralų stiklinį fasadą paverčia išraiškingu, daugiamačiu ir beribiu tūriu.

miražas-architektūra-nacionalinė-koncertų salė-vilnius-lietuva-2019-09-13-dizaino bumas

Architektūrinio miražo projektas – tai pastatas, kuris iš išorės atrodo paprastas, bet iš vidaus yra sudėtingas. Patekę į komplekso interjerus, svečiai patenka į erdvę su stiklu ant grindų ir matomos esminės erdvės. Dėl stiklinių grindų iki septynių metrų po žeme esančios erdvės bus užpildytos natūralia šviesa.

READ  Ginger Gonzaga Joins the Disney + Marvel Series - Deadline

miražas-architektūra-nacionalinė-koncertų salė-vilnius-lietuva-2019-09-13-dizaino bumas

Nuo šiol medžiagos virsta tamsiu ir vientisu betonu, priešingai nei šviesios ir skaidrios medžiagos, kurios supa pastatą. Ši sunkiojo metalo gelžbetonio konstrukcija taip pat yra dvisluoksnė, įkvėpta istorinių kupolų, sudarytų iš dviejų korpusų, kurie pabrėžia salono apsaugą nuo išorinio triukšmo. Integruotą ir šarvuotą konstrukciją dengia santvarinė konstrukcija ant stogo, kuri tampa erdve meniniams būreliams, dirbtuvėms ir treniruočių erdvėms žymiems Lietuvos simfoninio orkestro artistams. Muzikantai turės pilną miesto vaizdą ir Didžiąją salę.

miražas-architektūra-nacionalinė-koncertų salė-vilnius-lietuva-2019-09-13-dizaino bumas

Visos pagrindinės pastato funkcijos yra betoninėje šerdyje, perkeliant aptarnavimo patalpas į rūsį. Cirkuliacija visame pastate vykdoma rampomis, suformuotomis dviejų šerdies korpusų centre. Be to, devynios vertikalios kolonos siūlo skirtingas paslaugas.

miražas-architektūra-nacionalinė-koncertų salė-vilnius-lietuva-2019-09-13-dizaino bumas

Pagrindinės salės interjeruose „Mirage“ stengėsi pasiekti beveik tobulą natūralios akustikos ištikimybę. Tyrinėdami istorines formas, architektai nustatė, kad vienas iš šių pastatų techninių privalumų – akustinė kokybė. Senovės teatre naudojama architektūrinė technika rodo jos raidą šiuo atžvilgiu, dėl kurios dizainas buvo paverstas erdve, kurios ovalo geometrija yra 3x4x5. Ši forma taip pat išliko gryna ant lubų, integruojant vidinę erdvę be jokių klausos aklųjų zonų. Medžiagos, naudojamos salės vidaus sienoms, yra perdirbtos iš natūralių audinių, kad dar labiau pagerintų akustiką.

Miražinė geometrija supa Lietuvos koncertų salę dviem plono stiklo sluoksniais

Be scenos įrenginių, už šio apvalkalo yra visos šviesos ir garso instaliacijos, kad būtų pagerintas sklandumas ir garso vientisumas. Siekiant didesnės įvairovės erdvėje, scena yra judama horizontalia ir vertikalia ašimis, taip pat visiškai sukasi. Užkulisiai buvo perkelti į didelį ir žemą aukštį, kad paslaugos būtų teikiamos kuo greičiau. Taip pat yra galimybė po sceną perkelti kitus daiktus ir kopėčias.

Miražinė geometrija supa Lietuvos koncertų salę dviem plono stiklo sluoksniais

Požeminėje dalyje yra daugiafunkcė salė, talpinanti iki 550 žmonių su maksimaliu lankstumu sėdimų vietų ir scenos strategijos srityje. Pirmasis architektų prioritetas sklype buvo natūralus substratas ir 2018 m. C. Vilniaus plano pasiūlytas Taraso kalno parko regeneracijos išsaugojimas. Tačiau architektai pasiūlė padidinti lauko amfiteatro kalvos apačioje talpą. Tokiu būdu nepriklausoma ir daugiafunkcinė erdvė bus atvira visuomenei ir net žinomiems muzikos atlikėjams.

READ  Šaltiniai: Lietuvos prezidentas skiria Baltarusijos opozicijos lyderį Nobelio premijai gauti

Miražinė geometrija supa Lietuvos koncertų salę dviem plono stiklo sluoksniais

Atsižvelgdami į tvaraus pastato projektą, architektai sutelkė dėmesį į daugybę koncertų salės funkcijų. Modernios saulės stiklo sistemos naudojimas padidina sugeriamą energiją tiek, kad padengtų energiją, reikalingą 3D fasado atvaizdams. Architektai taip pat naudojo tvarias ir perdirbtas medžiagas iš natūralios aplinkos kaip akustines medžiagas. Visi stiklo konstrukcijos konstrukcijoje naudojami metalai, taip pat santvaros ir šerdies gelžbetonio konstrukcijos yra perdirbami iš ankstesnio pastato. Galiausiai buvo minimaliai manipuliuojama Torras Hill parko gamta.

Miražinė geometrija supa Lietuvos koncertų salę dviem plono stiklo sluoksniais

Miražinė geometrija supa Lietuvos koncertų salę dviem plono stiklo sluoksniais

Informacija apie projektą:

dizainas: „Mirage“ architektūros studija

projekto pavadinimas: Lietuvos nacionalinėje koncertų salėje

vieta: Vilnius, Lietuva

designboom gavo šį projektą iš mūsų svetainės„Pasidaryk pats“ pristatymaifunkcija, kurioje kviečiame skaitytojus pateikti publikavimui savo darbus. Peržiūrėkite daugiau mūsų skaitytojų projekto demonstracinių versijų čia.

Redagavo: Christina Gomez | com. designboom

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *